Återbesök i Skärlöv

24.11.2015 17:20
I våras hittade jag en ny art för Sverige i Skärlöv. Det var en liten landplanarie i släktet Microplana som fortfarande väntar att bli slutgiltigt artbestämd. Planariernas taxonomi revideras i skrivande stund, exemplaren från Skärlöv kan vara Microplana humicola men ingen vet med säkerhet, kan också vara en helt ny art. Mina exemplar har DNA-sekvenserats men väldigt lite material finns att jämföra sekvenserna med, bara att vänta och se om det matchar någon känd art. Det finns dessutom mycket få rapporter om dessa i Europa och den information som finns är från Storbritannien och Spanien. Dagens utflykt blev till hagen där jag hittade dessa små slemsträngar men jag hittade ingen idag, kanske hittar man bara dessa på våren här?

Ett annat mål i området är en blek klothoppstjärt jag hittat endast en gång, inte heller den lyckades jag med idag. Fick nöja mig med vanligare repriser helt enkelt. Den mycket vanliga myrhoppstjärten (Cyphoderus albinus) finns i stora mängder hos gul tuvmyra (Lasius flavus). Till skillnad från blekhoppstjärten jag skrev om igår är dessa snabba och ser ut lite som myrägg med ben. Också dessa saknar ögon, längd strax under 2mm.
Något som jag sakta börjar närma mig mentalt är bestämning av gräsrotbladlöss (Anoeciidae) vars sockerrika avföring utgör föda för bland andra gul tuvmyra. En fascinerande symbios som innebär skydd för bladlusen och mat för myran. När man vänder upp en sten med gul tuvmyra under så börjar myrorna direkt att bära iväg med ägg och larver samt sina bladlöss! Det verkar finnas ett överskådligt antal arter i Europa så jag kommer nog att börja plocka hem dem för försök till bestämning inom kort...

/Johan