Hoppstjärts-anatomi

16.12.2015 09:08
Att artbestämma hoppstjärtar är spännande men minst sagt besvärligt. För det första är de ju oerhört små, för det andra finns det oftast flera mycket snarlika arter inom varje släkte vilket kräver detaljstudier av mycket små beståndsdelar. Till en början får man nöja sig med att i bästa fall komma till rätt släkte, vilket inte alltid är helt lätt. Tålamod och envishet är två saker som hjälper mycket. Jag tycker detaljerna i sig är fantastiska och lär mig något nytt varje dag. Att jag fått göra mig bekant med termer som PAO (postantennal organ), unguis, mucro och pseudocelli känns som ett privilegium! Frustrationen kvarstår dock i att ofta få lämna bestämningen redan vid släkte. Dessa små "kräk" kräver försiktig hantering när man gör preparat och ofta när täckglaset ska på så blir det mos. Har man då bara enstaka exemplar av svårbestämda djur så är det kört, bara ut i fält och leta fler.
Här under finns några bilder på olika delar som man ofta tittar närmare på vid bestämning:
Taggarna längst bak som finns hos många släkten kallas anal spines och skiljer sig ofta i utseendet mellan arter. Här på en Protaphorura.
Hos vissa släkten syns ingen unguiculus (underklo) utan bara överklon som kallas unguis. Här klon på en Anurophorus laricis.
Hoppgaffeln (furca) är kanske den mest utmärkande detaljen på hoppstjärtar men saknas faktiskt hos många arter. På de större arterna som denna Tomocerus minor är den dock tydlig och avgörande vid artbestämning. De treuddade taggarna på vad som benämns 'dens' är artspecifika.
Förutom dens tittar man också på den yttre delen av hoppgaffeln som kallas mucro. Här hela "hopp-apparaten" på klothoppstjärten Sminthurides malmgreni.
Vissa hoppstjärtar saknar riktiga ögon då de ofta lever i helt mörka miljöer. Oftast har de dock  en uppsättning ögonliknande former som kallas pseudocelli. PAO (postantennal organ) är vad som återstår av ytterligare ett par antenner som tillbakabildats, en rest från kräftdjuren som hoppstjärtarna härstammar från.
Slutligen en klo med både unguis (överklo) och unguiculus (underklo) på en Onychiurus fimetarius. Dessa kan ha taggar och filament som är avgörande vid artbestämning.
/Johan