Plocka svamp?

13.02.2016 09:29
Att plocka svamp förknippas kanske oftast med rogivande höstvandringar och förhoppningar om korgar fulla med kantareller men det finns naturligtvis andra nivåer. Svampar är viktiga nedbrytare i naturen och utan dem skulle troligen världen bokstavligen stanna då vedartade växter inte skulle brytas ner utan dem. En så viktig organismgrupp förtjänar uppmärksamhet även då de inte är läckra matsvampar tycker jag.
Variationen är dessutom enorm och de finns nästan överallt. Har man svårt att ta sig ut och leta något nytt att titta på kan man alltid gå till fruktskålen eller kolla i komposthinken. Man kommer en bra bit med en bra lupp men vill man vara säker på vad man tittar på får man skaffa ett mikroskop då man oftast behöver titta på sporer, cystider, asci, celluppbyggnad i hattkött osv för att hamna rätt bland de små svamparna. Såklart har jag intresserat mig mest för de små pluttarna, de där man knappt ser med blotta ögat. Favoriterna är discomyceterna som man ofta ser på murken ved och liknande, de liknar små tallrikar eller skålar i olika färger. De är ofta knutna till ett bestämt underlag vilket är till hjälp vid bestämning. Igår hittade jag t ex Ciboria amentacea, en "hängeskål" som växer på multnande al- och hasselhängen. För att säkert skilja den från den närstående C. coryli (också på hassel) får man titta i mikroskopet.

Det finns dessutom svampar som växer på andra svampar. Vit snyltskål är exempel på en sådan och den växer på svampar som jag tills nyligen knappt förstått är något levande. Nästingar och dynor är svampar som mest ser ut som intorkad svartbrun smet på trä. Många arter tränger fram likt en svart kudde genom barken på döda trädgrenar och stammar. På dessa växer ibland den lilla Polydesmia pruinosa (vit snyltskål). En luddig liten kudde som lyser mot den oftast svartbruna bakgrunden. I mikroskopet syns de typiska bananformade sporerna.

Slutligen en verklig doldis och säkert en mycket vanlig art på murken lövved; Orbilia xanthostigma (el. O. eucalypti?) Mot den gulaktiga veden är det knappt man ser den lilla "plätten" som inte blir större än 1 mm.

/Johan