Vad smyger i vassen?

06.01.2016 15:42
Idag fick man nästan pulsa fram längs min runda som också "bröt av" in i nya marker. På vintern har rörelse i naturen en tendens att begränsas till mikrohabitat. Små ytor som erbjuder föda och skydd för djuren, vilket så klart kommer människan till nöje vid fågelmatningar i trädgårdarna. Det finns andra mikrohabitat som är attraktiva också. Ett ruderatområde med stora mängder nässlor och andra örter har dragit till sig en rejäl flock med bofinkar och bergfinkar, t o m några hämplingar, gråsiskor och steglitser! Med andra ord en riktig "hot-spot" och en given plats att ägna en stund. De hoppar runt och pickar på till synes tomma fläckar i snön, uppenbarligen finns där frön.

Bofinkar och en bergfink (längst upp till vänster).

Det är inte bara fröätare som övervintrar runt Mörbylånga och vissa fåglar dyker aldrig upp vid fågelmatningarna i trädgården. En del får man verkligen leta efter om man vill se dem. Jag noterade några spår i snön vid en damm med lite lite öppet vatten i kanten och misstänkte att en "sköning" nog fanns i närheten.

Bäst som jag stod och kikade in i vassen prasslade det till ett par meter från mig och två av dessa sköningar drog iväg till nästa vassrugge. Det var vattenrallar! Jag blev stående en bra stund i hopp att någon skulle visa sig i vasskanten och till slut vågade sig den ena ut i glesare vass en bit bort.

Några andra mer lättfunna vass-invånare är skäggmesarna vars "plingande" läte får mungiporna på mig att dras upp var gång vi möts. En flock på 15-20 stycken bjöd på kortvarig uppvisning i lätt snöfall, som snart övergick i ymnigt vilket fick avsluta promenaden.

/Johan